Kirjoittaja Gunnar Pettersson on eläkkeellä oleva suomenruotsalainen toimittaja. Kirjoittaja pitää kiinni oikeudestaan muuttaa, korjata, kehitellä ja parantaa omia kirjoituksiaan uuden ja paremman tiedon ja kypsemmän näkemuksen mukaisiksi siitä erikseen mainitsematta.
Oikaisu- ja vastinepyynnöt pyydetään tekemään blogin kommenttitoiminnolla. Kommentit on moderoitu ja niitä julkaistaan toimitusaikataulun puitteissa.

tiistai 14. toukokuuta 2013

SFP går rasismens ärenden i norr


SFP-kandidat aktiv i bojkotten mot
sameforskaren Erika Sarivaara


 Doktor Erika Sarivara från Finland har tilldelats det uppskattade Israel Ruong-stipendiet för unga samiska forskare som erkänsla för hennes doktorsavhandling om samisk identitet och som stöd för hennes kommande forskning. Priset skulle utdelas ceremoniellt 14.5.2013 i Kautokeino. Sedan en rad samiska organisationer har framfört krav om att Sarivaara inte skall få priset har ceremonin inställts tills vidare. De samiska organisationerna hänvisar till att Sarivaara inte är same utan finne, och att hon dessutom är antisamisk. Samiska högskolan i Kautokeino, som numera väljer stipendiaten, anser sig behöva tid gör att höra de samiska organisationerna.

Sarivaara, hemma i Salla, är ättling till skogssamer, medan sameorganisationerna är helt dominerade av fjällsamer. Sarivaaras forskning är ett rött skynke för fjällsamerna, för hon har intresserat sig för de samer som Finlands Sameting har vägrat registrering i vallängderna för sametingsvalet. Vallängderna har en inofficiell ställning som sameregister, eller kunde man säga, stamrullor.

Bojkotten började med att ordföranden för den norska sektionen av Nordiska samerådet  Áile Jávo vände sig till stipendiefondens styrelse. med ett brev där hon påpekade att Sarivaara inte är same. Hon krävde fondens styrelse på en förklaring varför man brutit mot fondens stadgar, som förutsätter att stipendiemottagaren är same.

Stadgarnas ordalydelse på norska är:

"Stipendiet skal være et bidrag til fremme av samisk forskning og kan årlig utdeles til en ung samisk forsker som arbeider med forsknings-messige problemstillinger innen en eller flere av de feltene professorIsrael Ruong har vært opptatt av."

Nordiska saamerådets finländska sektion Sámiid Guovddássearvi och de finländska sameorganisationerna  Johtti Sápmelaččat, Suoma boazosámit, Suoma Sámi Nuorat, City Sámit och Roavvenjárgga sámi searvi Mii har krävt att NSI återtar sitt beslut att tilldela Sarivaara priset, med motiveringen att Sarivaara inte är same.

Suoma Sámiid Guovddássearvi är en förening med Utsjoki som hemort. Föreningen uppger sig arbeta bland annat för ursprungsfolk, medborgarsamhället, kultur och mångformighet, mänskliga rättigheter, tolerans och minoriteter. Föreningens kontaktperson är renägaren Jouni Lukkari I Utsjoki. I kommunalvalet 2012 stod Lukkari som kandidat för Svenska folkpariet.


* * *

NSI grundade Israel Ruong-stipendiet år 1983 för att hedra den då 80-årige Israel Ruongs livsverk.
Israel Ruong (1903-1986) var en svensk-samisk språkforskare och samepolitiiker. Han föddes i Arjeplog och växte upp på ett samiskt nybygge i Pite lappmark. Efter att ha studerat till lärare i Luleå arbetade han som lärare vid nomadskolan i Jukkasjärvi.  1943 doktorerade han på avhandlingen Lappische Verbalableitung dargestellt auf Grundlage des Pitelappischen.Ruong fungerade som inspektör för nomadskolorna 1947-67. 

Åren 1949-69 skötte Ruong en docentur i samiska och etnologi vid Uppsala universitet, varefter han erhöll en personlig proffessur. Vid sidan av det vetenskapliga arbete gjorde Ruong en kraftig insats för samernas rättigheter. Han var med om att grunda Samernas Riksförening år 1950, och verkade som dess ordförande 1959-67. Åren 1960-1973 var han redaktör för tidningen Samefolket. 

Israel Ruong var en av initiativtagarna till grundandet av Nordiska Sameinsitutet, och verkade för att Umeå universitet fick en institution för samisk foskning.


* * *

Nu har alltså en rad samiska organisationer ställt kravet att man skall inställa ceremonin där ett pris som bär Israel Ruongs nam skulle ha överräckts till en ung forskare från Salla i Finland. Arrangörerna har gått med på kravet och i varje fall framskjutit prisutdelningen.

Det vetenskapliga samfundet har utvärderat Erika Sarivaaras avhandling, och efter vetenskaplig bedömning har arbetet godkänts vid en offentlig disputation. På denna grund har Erika Sarivaara tilldelats doktors värdighet. Nordiska sameinstitutet har tilldelat doktor Sarivaara Israel Ruongi-stipendiet som erkänsla för hennes arbete hittills och som stöd för kommande forskning. Om någon vill ifrågasätta doktor Sarivaaras resultat finns det fulla möjligheter till att göra det. Vetenskapen är en process, i vars traditioner diskussion utgör en väsentlig beståndsdel. Också lekmän utan akademisk grad kan kritiseral en forskares arbete, och till och med i avsaknad av doktosvärd fäkta fritt med ordets värja också på dagens offentliga och halvoffentliga fora.

Den vetenskapliga kritiken gäller dock sak, hur polemisk tonen än är. Det är en helt annan sak att dra fast dörren inför en forskare då hon först har inbjudits för att motta en utmärkelse för sitt arbete. Det är helt enkelt dåligt uppförande, Bad Form. Ingen tvingar någon till att omfatta Sarivaaras forskningsresultat, och de smittar inte av sig från hennes person, men avvikande åsikt i sak är inte en godtagbar grund för att bryta mod god sed.

Kravet på att ge Sarivaara priset är till skam för dem som fattat beslutet, och ytterligare ett bevis på att en samiska rörelsen utövar etnisk diskriminering, och det med ledningesn fulla stöd.

Samen Israel Ruong visade att sanningssökande vetenskap kan främja en rättrådig politik. Samerna som diskriminerar Erika Sarivaara förstår inte, att inte ens den mest rättrådiga poltik kan sätta stopp för fri forskning, för att inte tala om politik av annat slag.

Det demonstrativa kravet riktar sig inte bara mot Erika Sarivaara, utan också mot den som tilldelat henne stipendiet. Bakom den dörr som för ögonblicket är sluten för  Erika Sarivaara står också professor Israel Ruong och allt vad han representerade.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti