Kirjoittaja Gunnar Pettersson on eläkkeellä oleva suomenruotsalainen toimittaja. Kirjoittaja pitää kiinni oikeudestaan muuttaa, korjata, kehitellä ja parantaa omia kirjoituksiaan uuden ja paremman tiedon ja kypsemmän näkemuksen mukaisiksi siitä erikseen mainitsematta.
Oikaisu- ja vastinepyynnöt pyydetään tekemään blogin kommenttitoiminnolla. Kommentit on moderoitu ja niitä julkaistaan toimitusaikataulun puitteissa.

maanantai 1. huhtikuuta 2013

Ministeri vastaa 31.5.2012



Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (RKP) oli ainoa RKP:n kansanedustajista joka erityisavustajansa kautta vastasi avoimeen kirjeeseeni ”Tukeeko RKP epäilyttävää saamelaispolitiikkaa?” jonka toimitin heille 5.4.2102. Kirje oli osoitettu kaikille RKP:n kansanedustajille ja erityisesti oikeusministeri Henrikssonille ja vähemmistövaltuutettu Eva Biaudetille. Tämä vastaus saapui 31.5.2012. Olen itse kääntänyt tekstin ruotsista suomeksi.

Parahin Gunnar Pettersson,

kiitos kirjeestänne oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille. Valitan että vastaus on viipynyt näin kauan..

Pääministeri Kataisen hallitusohjelman mukaan hallituksen tavoitteena on ILO-sopimuksen numero 169 ratifiointi hallituskauden aikana. Oikeusministeriö vastaa saamelaisasioiden koordinoinnista valtioneuvostossa. Oikeusministeriö on pyytänyt ministeriöiltä ja Saamelasikäräjiltä lausuntoa mahdollisista esteistä sopimuksen ratifioinnille. Lausuntojen yhteenveto tullaan julkaisemaan kun kaikki lausunnot on saatu.. Lausuntojen pohjalta tehdään myös päätös siitä miten asia viedään eteenpäin valtioneuvostossa.

Eduskunta käsitteli ILO-sopimusta 1990 mutta hallitus ehdotti tuolloin että sopimusta ei ratifioitaisi.


Sittemmin on tapahtunut yhtä ja toista sekä kansallisen lainsäädännön sisällä (m.m. laki Saamelaiskäräjistä, saamen kielilaki, uudet perustuslain 17 § 3 ja 121 § 4) ja kansainvälisellä tasolla (esim. Euroopan neuvoston kieliasetus ja Euroopan neuvoston puitesopimus kansallisten vähemmistöjen suojaamiseksi, YK:n alkuperäiskansoja koskeva julistus, YK:n alkuperäiskansafoorumi). Suomea on myös toistuvasti arvosteltu YK:ssa siitä että se ei ole ratifioinut sopimusta. Nyt ratifioiminen on otettu tavoitteeksi hallitusohjelmassa ja oikeusministeriö on siksi ryhtynyt valmistelemaan asiaa.


Kansainvälisen sopimuksen ratifiointi edellyttää aina että kansallinen lainsäädäntö täyttää sopimuksen asettamat vaatimukset. Siksi oikeusministeriö on kääntynyt muiden ministeriöiden puoleen ja pyytänyt niitä ilmoittamaan täyttääkö lainsäädäntö kyseisellä hallintoalalla sopimuksen vaatimukset, ja jos näin ei ole, mitä ministeriö on mahdollisesti ajatellut tehdä asiassa.


Nyt kerättävien lausuntojen perusteella päätetään missä muodossa työ jatkuu.

Ystävällisin terveisin,

Malin Brännkärr

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin erityisavustaja
Oikeusministeriö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti