Kirjoittaja Gunnar Pettersson on eläkkeellä oleva suomenruotsalainen toimittaja. Kirjoittaja pitää kiinni oikeudestaan muuttaa, korjata, kehitellä ja parantaa omia kirjoituksiaan uuden ja paremman tiedon ja kypsemmän näkemuksen mukaisiksi siitä erikseen mainitsematta.
Oikaisu- ja vastinepyynnöt pyydetään tekemään blogin kommenttitoiminnolla. Kommentit on moderoitu ja niitä julkaistaan toimitusaikataulun puitteissa.

maanantai 1. huhtikuuta 2013

Ministerns intervjusvar 15.6.2012


Jag ställde 1.6 cirka 27 intervjufrågor via e-post till justitieminister Anna-Maj Henriksson (SFP) angående problem förknippade med ratificeringen av ILO-konventionen om ursprungsfolk. 15.6. erhöll jag följande svar på frågorna:


Hej,

och tack för ditt mail. Beklagar att du inte fått svar tidigare, tiderna har varit väldigt bråda.

Tyvärr har ministern inte möjlighet att ta ställning till alla detaljerade frågor, men på ett mera allmänt plan vill jag konstatera att alla de sex partier som sitter i regeringen varit med och förhandlat om och skrivit regeringsprogrammet och förbundit sig att följa det. Också för SFP:s del gäller detta. I regeringsprogrammet konstateras tydligt att avsikten under regeringsperioden är att ratificera ILO-konvention nr 169 om ursprungsfolk. Justitieministeriet är det ministerium som har ansvar för samefrågor och naturligtvis följer vi regeringsprogrammet vilket innebär att vi vidtagit åtgärder för att påbörja processen. Första steget har varit att be de andra ministerierna om ett utlåtande över vilken lagstiftning de ännu har som hindrar en ratificering och vilka åtgärder de tänker vidta för att åtgärda detta. På basen av utlåtandena kommer det att avgöras hur processen går vidare.

I övrigt konstaterar regeringsprogrammet: Samernas kulturella autonomi och sametingets verksamhetsförutsättningar utvecklas. Samernas rättigheter som urfolk utvecklas genom att man bl.a. klarlägger lagstiftningen om markanvändning och genom att man aktivt deltar i det internationella samarbetet för att stärka det rättsliga och faktiska skyddet för urfolk. Åtgärderna i stimulansprogrammet för samiska språket genomförs och resurser för detta tryggas. Målet är att skapa en bestående verksamhetsmodell för att stimulera det samiska språket i samarbete med undervisnings- och kulturministeriet. Många av dessa åtgärder har också börjat förverkligas exempelvis genom att Undervisnings- och kulturministeriet haft en arbetsgrupp som avgett ett förslag kring stimulering av de samiska språken. Också här hos oss har vi börjat förbereda arbetet kring en uppdaterad sametingslag.

Hoppas detta svarar på dina frågor.

Med önskan om en trevlig helg!
Malin Brännkärr

###

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti